Duurzame kleding

Milieuvriendelijke mode verpakking

De producten zelf en hun mode verpakking moeten om duurzaam te zijn ook milieuvriendelijk zijn.

Duurzaam verpakken betekent een oplossing vinden waarbij het milieu centraal staat. Waarbij de artikelen tijdens de verzending goed beschermt worden en de klant een duurzame uitpak ervaring heeft die veel voldoening schenkt

De duurzame verpakkingsmaterialen zijn zowel milieuvriendelijk als stijlvol. NUQI slow fashion heeft veel tijd besteed aan het samenstellen van dergelijke verpakkingsoplossingen voor haar duurzame kleding. We hebben de beste opties aan milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal binnen het assortiment van de verpakkingsindustrie vergeleken en onderzocht.

Waarom rekening houden met een milieuvriendelijke mode verpakking?

Het milieu staat al voor enorme unieke uitdagingen. We moeten ons steentje bijdragen aan de bescherming van het milieu.

De koolstofuitstoot moet verminderen door het productieproces milieuvriendelijker te maken. Verpakkingen gebruiken die goed recyclebaar zijn en de aarde niet schaden. Plastic voor eenmalig gebruik of wegwerpproducten vermijden.

Geen afval is het duurzame doel

Maar dat is niet altijd gemakkelijk. Door voor kleinere formaten dozen en zakken te kiezen besparen we op loze ruimte. Een te grote verpakking verhoogt de verpakkingskosten en neemt onnodig veel ruimte in tijdens het transport.

Het gebruik van een gerecycled papieren of kartonnen doos heeft ook grote impact op de duurzaamheid van verpakkingen

Karton op basis van houtpulp heeft een hoge koolstofvoetafdruk. Dit soort materialen maken de verpakkingen niet milieuvriendelijker en moeten daarom uit het assortiment bij de leverancier!

duurzaamheid
Milieuvriendelijke mode verpakking

Wat is de duurzame keuze van NUQI slow fashion?

Dozen zijn pas echt duurzaam als ze gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen. Dit betekent dat de buitenkant van ons consumenten product van invloed is op het milieu. NUQI slow fashion zorgt ervoor dat we een steentje in duurzaamheid bijdragen!

We hebben met het ontwerpen besloten om gerecycled kartonnen vouwdozen te gebruiken voor de verzending van onze producten naar de consument. De keuze voor deze dozen is gemaakt omdat ze er luxueus uitzien en gemakkelijk te sluiten zijn zonder al te veel tape te gebruiken.

De gerecycled kartonnen dozen zijn ook goed voor hergebruik, gemakkelijk op te vouwen en nemen weinig extra ruimte in

Deze duurzame verpakkingen gaan niet kapot bij het openen na aankomst bij de consument. De vouwdozen zijn er in verschillende maten. Al onze producten, ook die met een groot volume zoals de merino sjaal passen er gemakkelijk in. Voor kleinere artikelen gebruiken we ook wel gerecycled papieren tassen.

Onze producten hebben ook extra bescherming nodig

Om het meeste uit onze milieuvriendelijke mode verpakkingen te halen, moeten we eerst bedenken wat we niet willen. Een plastic zak als beschermingsmateriaal hadden we zeker niet in gedachten! Dat is waar de zoektocht naar het duurzame alternatief voor plastic begint. De focus ligt op alternatieve materialen die gemakkelijker biologisch afbreekbaar zijn dan de traditionele methoden.

Gelukkig zijn er tegenwoordig wel duurzame alternatieven

Bijvoorbeeld vetvrij gerecycled papier. Dit is vooral in de levensmiddelenindustrie een gangbare verpakking. Maar is dit verpakkingsmateriaal vochtwerend genoeg voor luxe mode producten? Het is ook moeilijk om voor de grotere producten, in dit gerecycled materiaal, passende formaten zakken te krijgen. De zoektocht naar duurzame verpakkingsoplossingen voor een biologisch afbreekbare binnenverpakking als beschermingsmateriaal gaat nog even verder…

Het gebruik van natuurlijke grondstoffen om plastic vervangers te produceren zijn unieke uitdagingen die al vele jaren aan de gang zijn

De aarde is een prachtige planeet met natuurlijke hulpbronnen. Deze moeten beschermd worden. Om de vervuiling te verminderen kan het helpen om plastic te vervangen door duurzame alternatieven gemaakt van maïs of aardappelzetmeel. Een bepaalde hoeveelheid olie kan hierdoor bewaard worden voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld de voedselproductie.

Een goede manier om plastic te verminderen is door er gerecycled materiaal van te maken. Dit proces kan afvalmateriaal omzetten in iets nieuws van gerecycled plastic en dat is nuttig voor ons milieu. Wij willen allemaal ons steentje bijdragen aan een beter milieu. Er is echter zorgvuldig gescheiden afval nodig voordat gerecycled materiaal gemaakt kan worden. De beste manier is gewoon duurzaam verpakkingsmateriaal gebruiken en helemaal geen plastic.

We hebben een paar van mais zetmeel gemaakte plastic tassen aangeschaft

Uit onderzoek blijkt dat de eerst geteste afbreekbare verpakkingen niet ideaal zijn. Het verpakkingsmateriaal is gemaakt van plantaardige grondstoffen maar het heeft een onaangename chemische geur. Ook scheurde de bovenkant meteen. Dat is niet handig als je probeert met dit verpakkingsmateriaal je pakket te beschermen tegen beschadiging tijdens transport of opslag!

Een andere versie zonder onaangename geur had ook een extra versteviging aan de bovenkant. We gaan nog wel onderzoeken of dit deel van de zakken ook biologisch afbreekbaar is.

Plastic verpakkingen die gemaakt zijn van maiszetmeel hebben minimaal 45 dagen nodig om op een biologisch afbreekbare manier uit het milieu te verdwijnen. Een waterafstotende recycled papieren zak doet hier minder lang over. We zullen ook hier naar een antwoord blijven zoeken en jullie in toekomstige artikelen op de hoogte houden van eventuele nieuwe milieuvriendelijke bevindingen.

De kleine dingen zijn belangrijk

Zoals een hangtag bijvoorbeeld. Dat is belangrijk voor de look en feel in de winkels van onze retailers. Het geeft ook een verzorgd uiterlijk aan het pakket dat jullie als online klanten ontvangen.

Een mooie, verfijnde tag gemaakt van geperst gerecycled papier met een laser gesneden logo

De hangtag hangt aan het product door middel van een koordje van organisch katoen. Dit koordje is extra sterk door een behandeling met milieuvriendelijk bijenwas.

NUQI slow fashion werkt met 100% natuurlijke materialen. Het is belangrijk voor ons dat onze producten goed gewassen en bewaard worden. Zo gaan ze lang mee of kunnen zelfs een tweede leven krijgen! Daarom voegen we een duidelijke wasinstructie toe. Het papier dat hiervoor wordt gebruikt, is gemaakt van natuurlijk landbouwafval.

Nuqi slow fashion producten gemaakt van duurzame materialen

De finishing touch

Ook een milieuvriendelijke mode verpakking als een vouwdoos moet goed afgesloten zijn. Gerecycled papieren plakband is daarvoor de meest voor de hand liggende ecologische keuze. We hebben op onze vouwdoos gelukkig niet veel plakband nodig. Een sluitsticker is ook een goede oplossing mits daarvoor een duurzaam materiaal gebruikt wordt zoals gerecycled papier.

We zijn nog steeds niet zeker van welke optie het beste aan onze duurzame behoefte zal voldoen om ons logo op de verpakking toe te voegen

We hebben overwogen om het papiertape te bedrukken of een sluitsticker te maken. Ook kunnen we eenvoudig onze logo stempel met inkt op waterbasis gebruiken. Ons verhaal over milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen wordt nog vervolgd…

Deel met vrienden: