Fairtrade

Kerstmis in Ayacucho, Peru.

Hoe vieren de breimama’s, die voor NUQI slow fashion productie maken, eigenlijk kerst?

Lijkt het op onze traditie, wordt het niet gevierd of gebeurt er iets anders?

In Peru wordt kerst net als bij ons gewoon gevierd. Het feest is ook hier verdeeld over 2 dagen.

Kerst is in Peru vooral een familiefeest. Een typische familietraditie is het drinken en eten van ‘chocolatao’ met ‘paneton’ op 24 en 25 december. Veel families in Ayacucho zijn gelovig en gaan gezamenlijk naar de misviering.

Hoe vieren de breimama’s kerst? Ze dansen graag ter ere van Jezus. De speciale feestelijke kleding die ze daarbij dragen is speciaal voor deze bijeenkomst gemaakt. De kleding is belangrijk voor hen omdat ze zich graag opdoffen voor deze bijeenkomst. Ze houden van het gezellig samenzijn met de hele familie. Dit is een belangrijk moment voor hen.

Hoe vieren de breimama’s kerst
Hoe vieren de breimama’s kerst

Kerstpakketten voor de breimama's

Non profit organisatie Solid crafts, die het atelier in Ayacucho beheert, deelt kerstpakketten uit onder de breimama’s. Daarin bevindt zich ook een bon om bij een plaatselijke boer een kalkoen te kunnen kopen. Zelf zullen ze die niet snel aanschaffen in verband het te hoge bedrag dat ze daar anders voor zouden moeten betalen.

Tijdens de kerstdagen is het zomer in Peru. Palmbomen versierd met kerstversiering, kerstmarkt en kerststallen op het centrale plein in Ayacucho beschrijven de gezellige zomerse kerstsfeer waarin de bewoners flaneren en genieten.

> Naar Merino wollen sjaal

> Naar wollen beenwarmers handgebreid

Deel met vrienden: